Sunday, August 30, 2009

Sharepoint Designer Workflow Calling a webservice function

Share point 2007 provide great functionality of work flows using share point designer. Sharepoint designer workflow provides different set of workflow activities to support users in designing their custom workflow. However designing is not limited to out of the box activities but it also provides power to create custom designer activities so that user can design their own logic according to their business.

In my case I was just thinking that if we can call a webservice from a sharepoint designer it would make a life easy for doing lots of things can can only be achieved by complex calculation from external systems.

There are two ways for this
1. Write your own custom activity
2. Use an extension from codeplex

I found following extension package very help full
http://www.codeplex.com/iLoveSharePoint/Release/ProjectReleases.aspx?ReleaseId=20898

and not only this but the deployment is fairly simple and help provided on following blog is also great.
http://cglessner.blogspot.com/2008/12/ilsp-sharepoint-designer-call-web.html

Using this in conjunction with my SPD workflow it makes my life easy and I managed to call my webservice from SPD workflows with in 15 minutes (Installation and configuration ) :)

Saturday, August 29, 2009

Missing option for creating and extending webapplication in central administration over Windows 2008

When you administrator your MOSS protal on Windows 2008 you may notice an lots of strange issues. One of them is that create or extend web application will be hidden and not available on central administration site.

This is due to security restriction in windows 2008. You need to start Internet explorer as an administrator in order to access several option including option for creating and extending application.

Thursday, August 27, 2009

BadImageFormatException on MOSS 64bit environment

I have deployed my system developed on 32 bit to 64 bit production environment and was continuously getting bad image exception.

After a lot of drill down I found that the issue was due to deployment of custom web parts developed for share point site.

The issue was that I was referencing sharepoint 32 bit dll from my visual studios for accessing moss object model. Issue get resolved after replacing dll at production environment from (\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\web server extensions\12\ISAPI).

Though the problem is resolved but as I have compiled custom web part with 32bit dll I still thing compilation with 64bit will be better option this will lead to an issue that development for 64 bit require 64bit machine.

Wednesday, August 12, 2009

How to configure your MOSS site on a mobile devices.

I was working with share point site and lots of documentation is available on the net that claims that every list and library in MOSS 2007 and WSS version 3 is capable of hosting mobile view. And we can see the site after appending m in site URL.

I tried that it was not working and giving 404 error.

After some research I found that
http:///_layouts/mobile/mbllists.aspx was displaying mobile view.

That proves that MOSS supports mobile view but still not sure why appending m in my site not working as expected. Any ideas will be much appreciated.

Tuesday, August 4, 2009

Creating a new page layout using MOSS

Page layout is a very powerful feature for setting up templates of your pages in a publishing site. You need to do following steps in order to create pages using page layout

Define Site Column (If you need to add columns for your page you will have to define columns)
Define Content Type (Need to define content type based on column)
Create Page Layout
Modify it in Share Point Designer
Publish Layout
Create a new page using published layout

Sunday, August 2, 2009

Issue in starting search service for a server in MOSS Farm

I was deploying moss in a farm environment and faced strange issues. My configuration was a webserver, a query server and a database server. I deployed sharepoint on a webserver and join index server in farm. But when I tried to start services on index server the status seems to be stucked at "starting".
I tried to disconnecting and reconnecting index server in farm but problem seems to be persitent.
I tried running following command
stsadm -o spsearch -action stop
to stop search service and then issueing
stsadm.exe -o execadmsvcjobs
and strangely my problem get resolved.
I don't know the reason as my timer service was working fine before issuing above commands.
I am not sure about the issue so any comments will be really helpful in this regards